• Våra projekt

    Här kan du läsa om alla teaterprojekt vi förverkligat genom åren

    broken image

    RAPPSKALL i en europeisk region

    NYTT PROJEKT INGÅNG MED UPPSTART 2020

    RAPPSKALL i en europeisk region - är ett bildningsprojekt i samarbete med Folk Practice Academy, Studieförbundet Vuxenskolan, Ronneby kommun, Region Blekinge samt en rad ideella organisationer med fokus på kulturarv. Genom historia, hantverk, sång och gestaltning tar vi oss an den medeltida historien genom ett sydligt perspektiv.
     

    Första året dedikerade vi åt Ronnebys egen drottning - unionsdrottningen Margareta den första. Stor uppsättning i Stenladan på Johannishus Gods, fem slutsålda föreställningar med stående ovationer (Tack publiken!).

    Nu går vi in i år två som kommer att handla om GULD. Vi vrider blicken norrut mot Västra Vång och de stora arkeologiska fynden av guld. Berättelsen som Margareta Skantze har lyft fram den här gången är den lokala myten om Vogn och Yxna.

    Vill du vara med?
    Läs mer på Rappskalls hemsida >>

    broken image

    Den olycklige danske prinsen

    NYPREMIÄR Johannishus Gods 3 oktober 2021 kl. 15.00
    Biljetter hittar du här >>

     

    Pjäsen hade urpremiär i Ängelholm i november 2016

    Läs mer kommande föreställningar här >>

    broken image

    Kung Byxlös

    ett drama om kvinnors makt under medeltiden

    Kung Byxlös handlar om drottning Margareta, skapare av den Nordiska Unionen år 1397. Det är en tragedi om en kvinna med en politisk vision och det höga pris hon fick betala på det personliga planet.

     

    Premiären spelades 2011 i en stenlada på Johannishus Slott.

     

    Läs mer om Kung Byxlös >>  

    broken image

    Svart Madonna

    Pjäsen hade urpremiären i oktober 2006, då som ett allkonstverk med skådespel, sång, musik och performance.

    Är det därför det finns så många svarta madonnor runt om i världen? Eller står dessa svarta madonnor för något annat: en förlorad kvinnokraft som har sina rötter i den gamla gudinnekulten och som en gång också var en del av bilden av Maria?

     

    Läs mer om Svart Madonna >>

    broken image

    Selmas samlade vrede

    En monolog om Selma Lagerlöf, som ger en djupare bild av henne som person och författare.

    möter vi en kraftfull sextioårig Selma, hon står på höjden av sin karriär, hon blickar tillbaka på sitt liv – berättar det SÅ SOM HON VILL ATT VI SKA SE HENNE – i direkt polemik med de etiketter som satts på henne under 1900-talet.

     

    Läs mer om Selmas Samlade Vrede >>

    broken image

    Föredrag, föreläsningar, läsningar, konserter, texter

    Teater Kontur tar många olika former

    Materialet till våra pjäser har många olika liv och format. Teater Kontur genomför presentationer, läsningar, föreläsningar, konferenser tillsammans med andra aktörer, som pianisten Alexandra Gävert, vokaltrion Locus Laude, Föreningen Norden, m fl. Margareta skriver även böcker för att ge både bredare och djupare kunskap och förståelse för de historiska personer som teatern porträtterar.

     

    Kontakta oss om ni är intresserade av ett samarbete >>

  • Svart Madonna

    Svart Madonna började som en tanke och idé

    - var Maria svart?

    broken image

    Svart Madonna

    drama av Margareta Skantze

    Är det därför det finns så många svarta madonnor runt om i världen? Eller står dessa svarta madonnor för något annat: en förlorad kvinnokraft som har sina rötter i den gamla gudinnekulten och som en gång också var en del av bilden av Maria?

     

    Med utgångspunkt i dessa frågor skapades en stor musikteateruppsättning i Karlskrona hösten 2006 med gästspelande Sheela Langeberg i titelrollen. Svart Madonna väckte ett mycket starkt gensvar, på ett sätt överväldigande i ett så sekulariserat land som Sverige. Människor som annars inte brukar gå i kyrkan kom i stora skaror för att ta del av berättelsen om Maria och hennes älskade Josef.

    broken image

    Musiken

    Musiken till Svart Madonna är komponerade av Astrid Selling och Elisabeth Ekman

    "I arbetet med berättelsen om Marias liv fann vi att förloppet påminde oss om dramaturgin i en mässa. Och det var i dessa banor vi tänkte när vi skapade musiken.

     

    Vi visste tidigt att vi ville skriva ett musikverk för enbart röster. Sången är för oss en livsnödvändig ingrediens i våra liv. Spänningen som uppstår när flera olika röster möts i resonanser och dissonanser är oslagbar. Rösterna och klangerna valde vi för att förstärka berättelsens olika känslor och karaktärer."

    Lyssna >>

  • Selmas Samlade Vrede

    Jag ville ropa ut: Men detta är inte Selma! Ni gör henne orätt!

    broken image

    Svart Madonna

    drama av Margareta Skantze

    Bilden av Selma som ”sagotant” skapades av den tidens ledande litteräre kritiker Oscar Levertin. Den har sedan först vidare av bl a Sven Delblanc, Lars Lönnroth och Ingmar Bergman.

     

    Margareta skriver: ”När jag såg denna uppsättning upptändes jag av en våldsam VREDE. Jag ville ropa ut: Men detta är inte Selma! Ni gör henne orätt! Selma var en intellektuell, beläst och bevandrad i alla sin samtids tankegångar och idéer! Hon var buren av ett starkt socialt patos och ett känsloregister som för tankarna till hennes själsbroder Fjodor Dostojevskij. Liksom han såg hon och beskrev sin samtids stora moralfrågor. Liksom han vågade hon utforska människans dunklaste avgrunder. Liksom han vågade hon ge uttryck åt kärlekens och barmhärtighetens stora och omskapande mirakel. Liksom han valde hon medvetet en ”folklig” form för sina berättelser.”